رشته مهندسی نساجی و گرایش های آن

 

بسیاری از شرکت‌ها محصولاتی مانند لباس یا مواد زیست‌پزشکی تولید می‌کنند که در آن‌ها منسوجات به کار رفته است. مهندسی نساجی یک رشته دانشگاهی در حال رشد است که هدف آن بهبود مواد اولیه تولید منسوجات مختلف و فرایندهای تولید آن‌ها است. اگر در کنار توانایی درسی در رشته ریاضی، به هنر، تولید و صنعت علاقه دارید، رشته مهندسی نساجی می‌تواند یکی از گزینه‌های انتخابی پیش روی شما باشد. در این مقاله، توضیح می‌دهیم که رشته مهندسی نساجی چیست؟ دانشجویان این رشته چه دروسی می‌خوانند؟ رشته نساجی چه گرایش‌هایی دارد و آینده شغلی و بازار کار آن چگونه است؟

آشنایی با رشته مهندسی نساجی

رشته مهندسی نساجی یکی از زیرمجموعه های گروه آمایشی ریاضی – فیزیک است و در شاخه مهندسی ها قرار می گیرد. مهندسی نساجی حرفه و دانشی است که مسئولیت و وظیفه تولید انواع منسوجات مثل پوشاک و کفپوش و … را براساس گرایش تحصیلی اش بر عهده دارد و جز قدیمی ترین صنایع ایران به شمار می رود.

هدف از ایجاد رشته مهندسی نساجی، تربیت نیروهای متخصص و توانمند  با داشتن قابلیت های علمی و فنی برای کار در زمینه ی تولید انواع نخ، پارچه، پوشاک، منسوجات صنعتی، مهندسی ماشین آلات تولیدی، تولید الیاف، و کاربرد انواع مواد شیمیایی روی الیاف و منسوجات است. مهم ترین فرآیندهایی که یادگیری آن در رشته مهندسی نساجی ضروری است، عبارتند از تهیه و تولید انواع نخ پنبه ای، نخ پشمی و فاستونی، مصنوعی و پارچه های تاری – پودی، حلقوی، انواع کفپوش ها، پوشاک، الیاف مصنوعی، رنگرزی و چاپ برای منسوجات، و غیر

مهارت های لازم جهت موفقیت در رشته مهندسی نساجی

اشخاصی که وظیفه طراحی نساجی را بر عهده دارند با کار پیچیده ای روبرو هستند، چرا که باید هماهنگی بودن تمام جنبه های مختلف تولید در کارخانه های نساجی را مطابق با بازار عرضه و تقاضا انجام دهند.به علاوه شخصی که مدرک مهندسی نساجی دارد موظف است از تمام روندهای روز دنیا مطلع باشد تا بتواند در طراحی و کار خود از آن ها استفاده کند.

دروس‌ تخصصی‌ گرایش‌ تکنولوژی‌ نساجی‌

کارگاه‌ جوشکاری‌، اصول‌ ساختمانی‌ مواد پلیمری‌، استاتیک‌، نقشه‌کشی‌ صنعتی‌، ترمودینامیک‌ عمومی‌، کارگاه‌ ماشین‌ابزار، علوم‌ الیاف‌، مقاومت‌ مصالح‌، دینامیک‌ عمومی‌، کارگاه‌ ریخته‌گری‌، فیزیک‌ الیاف‌، بافندگی‌ حلقوی‌، ریسندگی‌، طراحی‌ماشین‌ ، مبانی‌ مهندسی‌ برق‌، کفپوش‌های‌ ماشینی‌، مقدمات‌ بافندگی‌، ریسندگی‌ نخ‌های‌ یکسره‌، تکنیک‌ بافت‌ پارچه‌، ریسندگی‌ الیاف‌ بلند، کارگاه‌ ریسندگی‌ الیاف‌ بلند، ریسندگی‌ مدرن‌، کنترل‌ کیفیت‌ آماری‌، تجزیه‌ فنی‌ بافت‌ پارچه‌، طرح‌ و محاسبه‌ کارخانه‌، رنگرزی‌، چاپ‌ و تکمیل‌، (بسیاری‌ از درس‌های‌ این‌ رشته‌ همراه‌ با آزمایشگاه‌ است‌)

توانایی های فارغ التحصیلان

1) کسب توانایی بهره‌برداری از واحدهای تولیدی صنایع ریسندگی، بافندگی، تریکو بافی، موکت، قالی‌بافی و کارخانجات تبدیل الیاف و سنتیک

2) حفاظت از امکانات موجود و بهره‌برداری در شرایط مناسب فنی و اقتصادی و رفع اشکالات و معایب

3) مطابقت دادن شرایط کیفی و کمی مواد اولیه با محصولات مورد تقاضا و برنامه‌ریزی تولید در صنایع مربوط از نظر کیفی و کمی

4) برنامه‌ریزی در ایجاد واحدهای تولیدی در رشته‌هایی که گفته شد

5) توانایی ساخت قطعات و ماشین‌آلات نساجی و مدرنیزه کردن ماشینهای قدیمی نساجی

فارغ‌التحصیلان این رشته تحت عنوان سرپرست خط تولید، مدیریت و نظارت در تولید و اداره کارخانه دارای نقش مهمی دارند. دروس این دوره شامل دروس نظری، عملی، آزمایشگاهی و کارگاهی است و همچنین 4 واحد کارآموزی است. بخاطر فعال بودن صنعت نساجی و تولید الیاف مصنوعی تعداد شاغلان و میزان سرمایه‌گذاری در این صنعت قابل توجه است. محل کار این افراد کارخانه‌های نساجی و تولید الیاف و مواد شیمیایی است.

آخرین مطالب